Patolojik kumar oynama olarak da bilinen kumar bağımlılığı, ülkemizde yaşanan psikolojik, sosyolojik ve ekonomik bir sorundur. Her ne kadar bu konuda kanuni önlemler alınmış olsa bile insanlar yasal olmayan mekanlarda, yurtdışına gitmek vasıtasıyla, internet üzerinden ve yasal şans oyunlarına aşırı biçimde yönlenerek bağımlılıklarını sürdürebilmektedirler. Sorunun temeli psikolojik olduğundan alınan önlemler ancak kısıtlı bir yarar sağlayabilmektedir.
Bir insan nedensiz yere kumar oynamaya sürekli biçimde ihtiyaç ve gereksinim duyamaz. Kumar bağımlılığı olan kişilerde her zaman bu bağımlılığa iten psikolojik sıkıntılar olduğunu görürüz. Kumarın, oynamaya teşvik ve motive eden heyecan verici bir tarafı vardır. Ancak bu, psikolojik manada bir sıkıntısı olmayan bir kişiyi sürekli kumar oynama ihtiyacına ve kumar oynamadan duramama haline yol açabilecek bir motivasyon durumu olamaz.
Kumar bağımlılığı sorunu olan kişilerde alkol/madde kullanımı ve diğer kendine zarar verici davranışlara da rastlanabilir. Bu kişilerin geçmiş dönem stres yükleri ya da uzun süredir devam eden ve çözülememiş güncel sıkıntıları olmaktadır. Öyle bir kısır döngü içine girerler ki, psikolojik sıkıntıları nedeniyle ve bu sıkıntılardan sıyrılmak için kumar oynarlar. Ancak bu durum devam ettiği sürece bu sıkıntılar çözüme asla ulaşamadığı gibi artar ve ek olarak yeni maddi sorunlara, ilişki sorunlarına sahip olurlar. Yaşadıkları psikolojik sıkıntılar şiddetli depresyona ve kaygı bozukluklarına yol açar. Psikolojik sıkıntılar arttıkça zihinlerini bunlardan sıyırabilmek için daha çok kumar oynarlar ve/veya kumar oynamak için daha yoğun ve karşı konulmaz bir istek duyarlar. 

Kumar Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

  • Kumar oynama üzerine aşırı kafa yorma
  • Heyecan duymak için giderek artan miktarlarda parayla kumar oynama gereksinimi duyma
  • Kumar oynamayı kontrol altına alma, azaltma, bırakma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması
  • Kumar oynamayı azaltma ya da bırakma girişimlerinde bulunurken kişinin kendisini aşırı sıkıntılı ve huzursuz hissetmesi
  • Kumar oynadığını saklamak için aile üyelerine ve başkalarına sıkça yalanlar söyleme
  • Kumar oynamak için hırsızlık, sahtekarlık, dolandırıcılık, zimmetine para geçirme gibi yasa dışı eylemlerde bulunma
  • Kumar oynama yüzünden ilişki, iş, eğitim ile ilgili fırsatları kaçırma ve/veya bu konularda ciddi sorunlar yaşama

Tedavi

 

Kumar bağımlılığının tedavisinde kullanılan yöntemler ile ilgili daha detaylı bilgiye “Bağımlılıklarda Tedavi” başlığı altında ulaşabilirsiniz.