
BULİMİYA NERVOZA
Bulimiya nervoza veya kısaca bulimiya bir yeme bozukluğudur.
Bulimik atak sırasında normal insanlardan fazla yerler. Bu yeme işlemini genellikle yalnız kaldıklarında çok hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye çalışırlar. Daha sonra yediklerinin kilo almasına neden olmaması için aşağıdakilerden birini yapar: -Kusma (isteyerek kusma) -Uygun olmayan bir şekilde laksatif, lavman, diüretik veya diğer ilaçların kullanımı, -Yoğun egzersiz.
TANI ÖLÇÜTLERİ:
– Yineleyen tıkınırcasına yeme nöbetleri – Yeme kontrolünün kalkması – Kilo almaktan korunmak için kusma nöbetinin gerçekleşmesi – Egzersiz yapma veya yemek yememe gibi çözümlere başvurma – Vücudunun biçimi ve ağırlığından etkilenme
BULİMİYA (BULİMİA ) NERVOZA SEBEPLERİ
Bulimiya yiyecekten çok derin psikolojik meseleler ve yoğun bir kontrolsüzlük duygusudur. Yeme-çıkarma olayı ağırlaşabilir, daha sık ve kontrolsüz bir hale gelebilir. Kişilerin bu yeme – çıkarması psikolojik sorunları çözemeyeceklerini düşünmelerinden ve kilo takıntıları olmasından da kaynaklanmaktadır. Kustuktan sonra kendilerini rahat hissedeceğini düşünürler ve bilerek çok yemeğe başlarlar. Nasıl olsa yedikten sonra kusacaklardır. Bulimiklerin kendilerine güvenlerini yitirmiş kişiler oldukları da unutulmamalıdır. Kendilerini vücut ölçüleriyle kanıtlamaya ve sevdirmeye çalışırlar. Ne kadar zayıf olurlarsa o kadar takdir edilecekleri düşüncesi kanısındadırlar.
BULİMİK MİSİNİZ?
Kendinize aşağıda yer alan soruları sorun. “Evet” yanıtını verdiğiniz her bir soru sizin bulumiya ya da başka bir yeme bozukluğu hastalığına olan yatkınlığınızı gösterir. * Vücut görünüşünüz ve kilonuza karşı takıntılı mısınız? -Yiyecekler ve diyetler hayatınızda büyük bir öneme mi sahip? -Yemeye başladığınızda kendinizi durduramayacağınızı düşünüyor ve korkuyor musunuz? – Daha önce hiç kendinizi rahatsız hissedene kadar çok yediniz mi? – Yedikten sonra suçluluk, utanç ve/veya depresif hissediyor musunuz? – Kilonuzu kontrol etmek için kusma ya da müshil ilaçlarından kullanıyor musunuz?
Tedavi
1.İlaç tedavisi: İştahı ve yeme davranışını kontrol altına alan, ruhsal bozuklukları tedavi eden ilaç tedavisi gerekmektedir.
2.Psikoterapi: Klinik gözlemler ve deneyimler, bu rahatsızlığa sahip kişilerin, zeminde başka psikolojik rahatsızlıklara da sahip olduklarını göstermektedir. Bu kişilerde büyük oranda çocukluk dönemi travmalarına rastlanır. Psikoterapide esas olan, bu davranış bozukluğuna yol açan duygusal gerilimlerin kaynağı olan travmatik etkilerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu etki ortadan kaldırıldığında kişinin duygusal gerilimi düşer ve tıkınırcasına yeme ve kendini durduramama hali ortadan kalkar. Çocukluk döneminde yaşanan duygusal ve fiziksel şiddet, ihmal ve özellikle cinsel taciz durumları bu rahatsızlığı yaşayan insanlarda belirgin bir biçimde ortaya çıkan travmatik unsurlardır.
Etiketler: Bulimia Nevroza, Aşırı Yemek Yeme, Obezite, Aşırı Yemek Yeme Tedavisi
TEKİRDAĞ PSİKOLOG